Vrouw Maria veden alla

Vielä kerran Vrouw Maria?

Vrouw Maria veden alla -hanke on loppusuoralla. Projektin viimeinen Vrouw Marian hylylle kohdistuva meriarkeologinen tutkimusleiri järjestetään 10.- 14.9. Siirryimme Hangosta Borstöseen maanantaina. Jouduimme odottelemaan tuulen tyyntymistä Borstön laiturissa, koska sukeltaminen Vrouw Marialla ei olisi ollut turvallista. Venäläisiä kollegoita tuli vierailulle tiistaina, valitettavasti emme päässeet silloin tutkimuskohteelle. Sukeltamaan silti päästiin, laitteet oli hyvä testata Borstössä ja vieraamme saivat jonkinlaisen käsityksen Saaristomerestä – keleineen kaikkineen. Odottelu oli toki turhauttavaa, mutta toisaalta tilanne oli niin tavallinen. Meriarkeologinen tutkimus on riippuvainen sääolosuhteista. Merta ei voi komentaa, vaikka kuinka haluaisi!

Keskiviikkona pääsimme viimein hylylle ja päivä oli erittäin onnistunut, näkyvyysolosuhteet olivat hyvät ja hylyn kuvaaminen ja muu dokumentointi onnistui hyvin!

Börstön kirkkaissa rantavesissä oli hyvä tilaisuus myös varmistaa kaluston toimivuus.

Viimein keskiviikkona 12.9 tuuli rauhoittui tarpeeksi ja varsinainen tutkimustoiminta hylyllä saatiin käyntiin. Syksyn tutkimuksen painopiste on saada kohteesta laadukasta kuvamateriaalia. Tällä kertaa olosuhteet suosivat ja uutta materiaalia saatiin myös kuvaustavalla, jota kohteella ei aiemmin ole kokeiltu.

Kuvat: Museovirasto/Aki Leinonen

Written by vrouwmariavedenalla

13.9.2012 klo 13:21

Kategoria(t): Yleinen