Vrouw Maria veden alla

Itämeren ihmeitä

Saaristomeren kaunis luonto näyttäytyi myös veden alla – meduusoja oli aivan valtavasti ja ne toivat oman lisänsä sukeltamiseen. Tällä kertaa sukeltajat saivat nauttia vuodenaikaan nähden hyvästä vedenalaisesta näkvyydestä, tuloksia voi ihailla tässä!

Mukanamme oli kuvaaja Erik Rådström Ruotsista:

Jag har precis kommit upp från det sista dyket på min första resa till Vrouw Maria, men det är också projektets sista fältvecka.

Jag blev inbjuden efter att ha deltagit i ett annat projekt tidigare i sommar i Estland. Tanken var att jag skulle göra ett försök till några 360/sfäriska bilder på Vrouw Maria.
Veckan började med hård vind och två dagar vid ön Borstö i Finlands yttre skärgård. Det fanns inga möjligheter att komma ut till vraket så vi spenderade de två första dagarna med att dyka ihop oss med våra nya parkamrater och fotografera under bryggan.

Onsdagen kom första luckan i vädret och vi lyckades komma ut och gjorde två dyk. Sikten såg lovande ut när vi skickade ner ROV´n som skulle övervaka vårt arbete nere på vraket.
Vi kom ner och möttes av en mjölkig dimma som täkte hela vraket. Dagens första uppgifter var att fotografera innifrån aktern och ut över däck samt att filma hela styrbord sida och några svep över mitt däcket. Vi spenderade närmare 60minuter nere på vraket innan det var dags att gå sakta uppåt.

Andra dyket gjorde vi en chansning och testade att fotografera 360/sfäriskt. Det var sent på eftermiddagen och vi var osäkra på om vi hade tillräckligt med ljus nere vid vraket. Sen att sikten är dålig gjorde inte saken bättre.

Vi kommer ner på däck igen och jag börjar ställa upp min utrustning och tar första bilden. Jag hade redan ställt in kameran uppe vid ytan lite på känn och det visade sig vara perfekt! De första bilderna ser bra ut!
Jag hinner fotografera på fem platser på däck innan det är dags att påbörja nästa uppgift där jag skulle agera ljusman när vi denna gång filmade insidan av relingen på styrbord sida.
Återigen tog allt närmare 60minuter nere på däck och vi lyckades få alla uppgifter utförda.

Nu återstår bara att se om bilderna från 360/sfäriska fotograferingen går att använda?!

Idag är vår sista dag och vi har precis gjort ett dyk. Vi fotograferade och filmade hela däcket i längder, fram och tillbaka över hela vrakets längd. Kari simmade lite snabbare än mig eftersom jag behöver mer tid för att blixtarna skulle hinna ladda mellan varje foto.
Vattnet kändes kallare än tidigare och det märktes för blixtarna laddade int lika snabbt. Under dyket tog jag mer än 200st bilder bara på däcket när vi systematiskt fotograferade alla detaljer.

Innan det var dags att gå upp skulle vi filma av botten bakom vraket. Kari filmade och jag satte en linrulle för att vi skulle hitta tillbaka. Vi sjönk ner genom mjölken och såg till slut botten. Vi gjorde ett svep och hittade ganska snart en hel del trädetaljer liggande bakom aktern.

Väderprognosen säger 18-20m/s imorgon så vi avslutar veckan en dag tidigare. Fortfarande 5timmar kvar innan vi kommer in i hamn tackar jag för fantastiskt roliga dyk och för att ha fått möjligheten att delta i detta projekt!

Foto: Erik Rådström

Written by vrouwmariavedenalla

13.9.2012 klo 14:59

Kategoria(t): Yleinen