Vrouw Maria veden alla

Piippujen kuvaus ja nosto perjantaina

Aamulla ensimmäinen sukelluspari kuvasi numerotikuilla merkityt tupakkapiiput ja seuraava sukelluspari nosti ne. Piippujen nostossa noudatettiin äärimmäistä varovaisuutta. Ruumaan ei voi laskeutua niin vain. Turhaa kosketusta hylkyyn tai lastiin pitää välttää, sekä pohja-aineksen pölläyttämistä varomattomalla raajan liikkeellä. Ennakkoon merkityt, ja nostettaviksi ajatellut piiput otettiin esille muiden piippujen joukosta kahden sormen otteella, varovasti sentti sentiltä hivuttaen. Tästä huolimatta joidenkin piippujen varsi katkesi. Kaiken kaikkiaan neljä piippua nostettiin tällä sukelluksella.

Piipun varsissa näkyi samoja kirjaimia ja koristeaiheita kuin eilen nostetuissa. Piiput kuljetetaan Helsinkiin konservointilaboratorioon, jossa niitä voidaan tutkia tarkemmin leirin jälkeen. Piiput ovat värjäytyneet varsin tummiksi ja niiden pinnassa on lastia peittävää sedimenttiä, joten kuviot eivät erotu kovin selvästi.

Yksi perjantaina nostetuista piipuista

Yhdentoista aikaan tutkimusalukset irrotettiin köysistä ja lähdimme kohti Hankoa. Tämä viikko on sujunut todella hienosti, toivottavasti ensi viikolla on yhtä hieno sää ja vedenalainen näkyvyys säilyisi tällaisena! Ensi viikolla jatketaan hylyn rakenteiden tutkimuksella ja tavoitteena on myös tutkia hylyn ruumassa olevia lasilinssilaatikoita tarkemmin. Aivan ruuman suuaukon lähellä on yksi rikkinäinen linssilaatikko ja yksi ehjä.

– Riikka-

Written by vrouwmariavedenalla

8.7.2011 klo 13:07

Kategoria(t): Yleinen

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kiva kun Vrouw Marian blogi on taas aktivoitunut. Talvella päivityksiä voisi olla hiukan tiheämmin, kai tutkimustyötä silloinkin tapahtuu. Kuvamateriaaliakin olisi kiva nähdä lisää, tuo hyljekuva oli hauska lisä varsinaisen toiminnan oheen.

    Ville

    11.7.2011 at 12:44


Kommentointi on suljettu.