Vrouw Maria veden alla

Liitupiippujen nosto ja näytteenotto toisesta tynnyristä

Nostimme torstaina aamun sukelluksella kaksi liitupiippua ennalta määrätyistä paikoista. Paikat oli merkattu edellisenä päivänä, ja videokuvattu ennen nostosukellustamme. Veimme mukanamme pinnalta sisältä pehmustetun kannellisen kuljetuskorin. Asetimme korin hylyn kannelle. Toisen sukeltajan hakiessa liitupiippuja ruumasta toinen sukeltaja piti kuljetuskoria valmiina piippujen lastaukseen. Ylättäen toinen piipuista oli pidempivartinen kuin odotimme, ja se ei mahtunutkaan kuljetuskoriin, vaan osa siitä piti jättää ulkuopuolelle.

Pidempi liitupiippu noston jälkeen Yoldian kannella

Torstain toisella sukelluksella iltapäivällä meillä oli kaksi tehtävää. Ensiksi työskentelimme perärangalla. Toinen sukeltajista asetti ja piti mittanauhan nolla pään perärangan ylätasalla, kun toinen laski mittanauhaa rungon myötä kohti pohjaa ottaen mittoja peräpeilissä sijaitsevan lastiluukun sijainnista ja perärangan pituudesta. Mittausten jälkeen otimme isokokoisella mäntätoimisella ruiskulla näytteitä lastiruumassa olleesta tynnyristä. Edellisen päivän tynnyrinäytteenotosta poiketen tämän toisen tynnyrin materiaali oli kuohkeamman oloista. Pinnalla näytteen jälkikäsittelyn yhteydessä selvisi, että näytteessä oli runsaasti siemeniä ja kasvien varsiosia. Siemenet näyttivät viinirypäleiden siemeniltä. Otimme muutaman siemenen erilleen ja asetimme ne läpinäkyvään muoviastiaan asetettujen kostutettujen talouspaperien päälle. Tarkoituksenamme on katsoa, lähtevätkö siemenet itämään lähes 300 vuoden merivesialtistuksen jälkeen.

Näytteestä löytyneitä siemeniä

Written by vrouwmariavedenalla

7.7.2011 klo 18:06

Kategoria(t): Yleinen

Yksi vastaus

Subscribe to comments with RSS.

 1. Hei,

  tarkistin siemenenne ja ne ovat viinirypäleen siemeniä, ehkä rusinoista, mutta tuoreetkin rypäleet lienevät jo mahdollisia. Tuskin itävät (varsinkin jos ovat peräisin kuivatuista rusinoista), mutta koettaa kannattaa.

  Hyvää jatkoa tutkimuksillenne – mielenkiintoista!

  Terveisin
  Terttu Lempiäinen
  Kasvisystematikan ja -ekologian dosentti/Turun yliopisto
  terlem@utu.fi

  Terttu Lempiäinen

  9.7.2011 at 20:30


Kommentointi on suljettu.