Vrouw Maria veden alla

Akin och Freddes ensisukellus Vrouw Marialle

Kesän 2011 Museoviraston Vrouw Maria hylyn kenttätöiden ensimmäinen varsinainen tutkimuspäivä toi mukanaan myös uusia kohteella työskenteleviä henkilöitä. Osalla tutkimusryhmästä kyseinen kohde on antanut odottaa itseään. Odotus kuitenkin palkittiin. Kaivausjohtajan antamat työtehtävät saatiin tehtyä loistavien sukellusolosuhteiden vallitessa. Ensimmäinen sukellus Vrouw Marian hylylle sujui todella hyvin.

Efter att ha kommit till Egelskär igårkväll övernattade vi där i hopp om bättre väder nästa morgon. På morgonen drog vi upp ankar och stävade söderut och mot Vrouw Maria. Efter förtöjningsproceduren att få fartyget ovanför vraket, kunde de förberedande arbetena börja för de två veckors forskningar som står framför. Första dykparet bojade aktern av vraket och förde arbetsbelysning, under tiden fungerade Aki och jag som skyddspar varefter det blev vår tur.

Vädret hade lugnat ut från igårkväll och nu snurrade tankarna om vad vi ska möta där nere. Det är mulet vilket gör att det också är lite svalare under påklädningen. Vi hoppar i vattnet och jag tar med mig en bojvikt, och så bär det av neråt. Ytvattnet är ganska varmt och en aning grumligt fastän vi är långt ute från fastlandet. På ca. 10 m:s djup börjar det klarna upp och på dryga 20 m:s djup möts vi av de ståtliga masterna som står upp från vraket, nere vid däcket ser vi ROV:en, undervattensroboten som väntar och visar vart vi skall sätta bojvikten. Nu börjar vi skymta konturerna av vraket och visst är det otroligt välbevarat och unikt. Vi satte bojvikten på plats vid vraket och mer än så hann vi inte på detta dyk. Nu har vi varit dryga tre timmar på ytan så nu bär det iväg på nästa dyk…

Written by vrouwmariavedenalla

5.7.2011 klo 17:24

Kategoria(t): Yleinen